Merhaba,

Her zaman olduğu gibi direkt konuya gireceğim.
İşletim sistemini öncelikle güncelleyin.

Sonrasında vsftpd indirin.

İndirdikten sonra aşağıdaki yola gidip, metin editörüyle (Vi, Vim, Nano vs.) config dosyasını açın.

Aşağıdaki satırları dosya içerisinde bulup, aşağıdaki gibi düzeltin.

Yukarıdaki satırların başında ‘#’ varsa onları kaldırın. Sonrasında aşağıdaki satırı ssh ekranına yapıştırıp, chroot_list dosyası oluşturun.

Eğer oluşturmadıysanız ftp user oluşturup, default directory adresini belirleyin. Örneğin aşağıdaki satırda kullanıcıyı oluşturup, default dizini tanımlayacağım.

Bu şekilde exevolium kullanıcısı tanımlandı ve /home/exevolium/ ana dizini oldu. Şimdi güvenlik açısında bu kullanıcıya bir şifre tanımlamalısınız.

passwd ile exevolium için şifre tanımlattım. Sizde kendi kullanıcınızı yazıp, şifre tanımlaması yapmalısınız.

Kurulum ve kullanıcı oluşturma işlemi tamam. Şimdi ftp erişimi için portları açmanız gerekiyor. Aşağıdaki komutu ssh konsol ekranına sırasıyla yapıştırın.

20. ve 21. portları açmamızın sebebi ftp bağlantısında Active Mode kullananlar için. Bunu yaptığınızda muhtemelen ftp bağlandığınızda aşağıdaki gibi bir hata alacaksınız.

Bunun çözümüyse Selinux’tan geçiyor. sestatus yazarak Selinux’un durumunu kontrol edin. Muhtemelen aktiftir. Bu sebeple aşağıdaki komutu sırasıyla uygulayın.

Bağlantı sağlayacak ancak bu sefer de aşağıdaki gibi bir uyarı alacaksınız.

Bunun çözümü içinse sunucuda Passive Mode ile ftp bağlantısı sağlayanlar için Passive Mode enable edip portlarını açmalısınız. Öncelikle aşağıdaki işlemi uygulayın. Metin editörüyle /etc/vsftpd/vsftpd.conf açın.

Sonrasında bu portların erişimini sunucuda açın.
(Sırasıyla ssh konsol ekranına yapıştırın.)

Sırasıyla işlemi yaptıktan sonra ftp’ye kullanıcınızla bağlanmayı deneyin.